Vill du träffa andra trädgårdsintresserade, njuta av besök i härliga trädgårdar och möta fantastiska trädgårdspersonligheter. Kom och låt dig inspireras av våra föredrag, kurser, trädgårdsvandringar, dagsutflykter och trädgårdsresor. Du kan också delta aktivt i Linnéfirandet, odlartävlingen eller vårt trädgårdscafé.

Uppsala TrädgårdsSällskap (UTS) bildades 1862 på initiativ av direktören vid Botaniska trädgården Fredrik Pettersson och trädgårdsdirektör C J Wallin vid Trädskolan. Då liksom nu strävar vi efter erfarenhetsutbyte mellan fritidsodlare och trädgårdsmästare i Uppsala med omnejd.


torsdag 15 maj 2014

Odlingsvärda prydnadsgräs.

För er som kanske var med på Gräsföredraget på Blomsterlandet den 11 februari i år så kommer här en liten sammanställning av de mest odlingsvärda gräs-sorter enligt trädgårdsmästare Linda Schilén.

Silverfryle Luzula nivea, ett vintergrönt gräs som trivs i halvskugga-skugga. Denna kan man också använda som marktäckare och den behöver inte klippas ned utan putsas om våren bara.
Tuvrör Calamagrostis x acutiflora, sorter 'Overdam' och 'Karl Foerster'. Stadsträdgårdsmästarens favoritgräs! Detta är ett lättskött och friskt gräs som står vacker över hela vintern. Växtsättet är kompakt och tuvbildande med upprätta strån, utvecklas bäst i full sol.
Hakonegräs Hakonechloa macra, ett mycket odlingsvärt gräs som inte blir högre än 30 cm. Det sprider sig bra och passar som marktäckare, i kruka eller som samplanteringsväxt. Föredrar något fuktigare jord.
Miskantus Miscanthus. Det finns många sorter av detta släkte. De blir i regel höga, mellan 120cm upp till 220cm och trivs bäst i soligt läge med normal tillgång på fukt, klipps ned till ca 5 cm under våren. De sorter Linda talade om för kvällen var 'Zebrinus', 'Malepartus', 'Ferner Osten' och 'Nishidake'.
Elefantmiskanthus (även kallat elefantgräs) Miscanthus x giganteus. Blir ca 2,5m, ett bra tips för detta enorma gräs är att plantera det något vindskyddat då det annars riskeras att brytas om det blåser kraftigt.
Blåtåtel Molinia caerulea, även här finns flertalet sorter med en av alla att rekommendera är 'Moorhexe'. Denna sort har blågröna strån och växer långsamt, funkar jättebra i sur jord, dvs jord med lågt pH.
Japansk starr Carex morrowii 'Ice Dance', ännu en ypperlig marktäckare som sprider sig bra. Denna sort på ca 30-40 cm och har gräddvita kanter. Ett mycket dekorativt gräs som är lättodlat, kravlöst och vintergrönt. Trivs bäst i halvskugga-skugga.
Tuvtåtel Deschampsia cespitosa. Ett av de riktigt odlingsvärda och lättodlade perenna gräsen. Bildar täta vintergröna tuvor. Finns flertalet sorter alla med en höjd mellan 40-60 cm.

Och så kommer vi till Lindas favorit nr1...
Diamantrör Calamagrostis brachytricha, ett skirt och vackert gräs som gnistrar likt diamanter när daggen fångas upp i de silvergrå vipporna, de lär vara helt magnifikt att beskåda.
Själva gräset blir runt 80 cm och vipporna i juni månad kommer upp av en höjd på 140 cm. Trivs i fuktig och mullrik jord, sol-halvskugga.

Ni vet väl förresten att årets perenn är ett gräs?

Vårälväxing Sesleria heuffleriana. Ett lättodlat och torktåligt gräs som blir ca 30 cm och får blåsvarta ax under april-maj som når en höjd av 40 cm.
Vill du se gräset i större storlek så klicka på bilden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar