Vill du träffa andra trädgårdsintresserade, njuta av besök i härliga trädgårdar och möta fantastiska trädgårdspersonligheter. Kom och låt dig inspireras av våra föredrag, kurser, trädgårdsvandringar, dagsutflykter och trädgårdsresor. Du kan också delta aktivt i Linnéfirandet, odlartävlingen eller vårt trädgårdscafé.

Uppsala TrädgårdsSällskap (UTS) bildades 1862 på initiativ av direktören vid Botaniska trädgården Fredrik Pettersson och trädgårdsdirektör C J Wallin vid Trädskolan. Då liksom nu strävar vi efter erfarenhetsutbyte mellan fritidsodlare och trädgårdsmästare i Uppsala med omnejd.


söndag 14 september 2014

Inspirationskväll vårblommande lök

I onsdags hade vi inspirationskväll på Blomsterlandet i Uppsala, Stig Nilsson berättade om hur man bäst planterar och tar hand om vårblommande lökar.
Det viktigaste rådet (som många glömmer bort) är att vattna, vattna och vattna efter att man har planterat löken. Vidare så rekommenderade han att man sätter löken så tidigt som möjligt för att den skall hinna rota sig innan tjälen kommer.
Benmjöl behövs inte första året, men året efter är det dags. Varför många inte får sin tulpaner att blomma om andra året är för att de sidoknölar som bildar nya lökar och skall blomma oftast inte hunnit växa på sig bara över ett år, men när de är fullbildade får man njuta av tulpaner i massor istället! Så man får helt enkelt hålla ut och kanske plantera lite nya lökar för att inte stå tom på tulpaner andra året. (Detta gäller inte krokus, snödroppar, och liljor).

Tips på bra lök som djuren inte äter lika glupskt som favoriten tulpan är påsk- och pingstliljor, allium, snödroppar samt kungsängslilja.
Och har man ingen trädgård går det utmärkt att plantera löken i lådor eller krukor, se bara till att ha ett jorddjup av 15-20 cm, (beroende på hur stor löken är)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar